UMT - Verslag Jacob Visser

Etappe Drachten-Wolvega, 30 maart 2008

De Ultrafondus Méga Toff is een dag en nacht doorgaande estafette door ultralopers, die op vrijdag 29 februari 2008 begon in Frankrijk en tevens door een aantal andere landen voert, waaronder Nederland.

Dit verslag betreft het traject dat afgelegd moet worden, welke door Friesland loopt van Drachten naar Wolvega, traject nr 82 op 30/03/08

Na dat wij de zomer tijd de afgelopen nacht al slapend hebben overleefd, moeten wij, en de voor gaande 3 teams elk 15 minuten sneller over het betreffende traject.

Precies volgens de planning komen Melchior Ram en ( haas )Dik Jagersma de Sportlaan van Drachten in lopen van uit Groningen, het is 19.24 uur.

Na even handen schudden en de bekende rituelen (zoals het bij de voorgaande wissels is gebeurd ) vlaggetje/ vaantje en boekje overhandigen, maar Melchior moest er nog even wat van zijn belevenissen in schrijven.

Om even voor 19.30 uur ben ik (Jacob Visser) samen met Johan Knoester vertrokken uit Drachten, Johan organisator van de Discoveryrun (dit jaar op 10 oktober- www.discoveryrun.nl ), richting Wolvega waar om 00.00 uur Harry Joritsma het van ons overneemt om verder te gaan naar Tollenbeek, wij moesten gelijk na het vertrek in de klim de nieuwe fiets/loop brug over, konden wij gelijk even de kuiten oprekken. De loop temperatuur was om en nabij 6 a 7 graden en de wind hadden wij van voren. Het eerste stuk is Wietze Jonker als verzorger mee, tevens is hij goed bekend in het gebied tussen Luxwoude en Drachten hij kan bij wijze van spreken daar wel lopen met de ogen dicht. De zomer tijd werkt, al in zijn voordeel, al één uur langer licht, zodat wij tussen de dorpen Boornbergum en Tijnje de verlichting aan moest dit voor onze eigen veiligheid,

Van het vrije uitzicht ten westen van Drachten hebben wij wel genoten. Het is toch wel een aparte ervaring om in het donker van A naar B te lopen, op een gegeven moment toen wij op de Rolbregedyk liepen zij Johan kijk een kat, zijn ogen schitterden van onze verlichting, maar toen wij dichter bij kwamen dus geen kat maar een water plas.

Op de Lukster Heawei was het hink stap sprong hier kwamen wij oversteken padden / kikkers tegen. Onder weg zijn er een paar foto,s gemaakt, en kwamen wij in Luxwoude aan, we zijn nu halverwege ons traject naar Wolvega. Dit was voor ons een korte pits stop. Johan Knoester stopt hier volgens afspraak , trekt droge kleren aan en Wietze jonker stapt in zijn loop schoenen, en maakt zich klaar voor het laatste stuk, Wietze is wel wat gewend, hij liep in de vorige eeuw enkele malen de 100 km de Run van Winschoten uit.

Wij lopen nu in zuid oostelijke richting en moeten onder de A7 door richting de 16 roeden in de Knipe. Op de Alde Leane nabij de zendmast in de bocht, hebben wij bijna een botsing met een man die daar loopt in tegen gestelde richting, hij liep zonder hesje en verlichting dom ,dom!!

De nieuwe verzorger Johan is in het donker even zijn oriëntatie kwijt, of de vermoeidheid slaat toe, gisteren een halve marathon gelopen en nu dit. Na dat hij in het donker ook nog tussen een kudde reeën kwam te zitten, kwamen wij hem weer inzicht nabij de Knipe , wij blij !. Het was echt wel rustig en stil onderweg, met nu en dan wat miezerig weer, op naar Heerenveen,daar zagen we de contouren van het in donker gehulde voetbalstadion van sc Heerenveen, en de schaats tempel van het Thialfstadion. We staken om 23.00 uur de Tjonger over en liepen richting Wolvega, over de Wolvegasterweg, waar de vrachtauto's ons al weer voorbij rijden op de A 32 de nieuwe week in, gelukkig liepen wij op de parallel weg met een ruime tussen berm.

Om 23.50 uur kwamen wij aan op de afgesproken plaats namelijk het station van Wolvega, waar Harry Joritsma om 00.04 uur uit de trein stapt. Met 4 1/2 uur lopen en een gemiddelde van ruim 10,500 km/uur kom je op om en nabij 47,250 km.

Na de bekende rituelen vlaggetje/ vaantje even een kleine samen vatting op schrijven in het boekje, en overhandigen aan Harry, waarbij we Harry zien vertrekken de duisternis in richting Tollebeek, het begon wat harder te regen ,Good Luck Harry !!

Jacob Visser, Wietze Jonker en Johan Knoester